Mūsu specialitāte – Yerba Mate

Visplašākais Dienvidamerikas Yerba Mate un tās aksesuāru piedāvājums par demokrātiskām cenām.

Mate (saukts arī par Paragvajas tēju un zaļo zeltu) ir Dienvidamerikas dzēriens no sasmalcinātām akmensozola lapām un zariņiem, ko uzlej un lieto līdzīgi kā tēju.

Viedi burvji savulaik uzskatīja mate dzeršanas rituālu par miniatūru pasaules radīšanas procesu, un visu to dzīvību, kas figurē mate dzērienā – par dievišķo spēku. Droši vien viņiem bija sava taisnība. Indiāņi joprojām izmanto mate, lai ārstētu kaites, noņemtu nogurumu un atvairītu skumjas un sliktas domas. Mate dzer arī visi citi, katrs pēc savas zināšanas un iespējām.

materin

 

Druska svarīgas dabasmācības:

Mate mēdz dēvēt par uzturvielām bagātāko augu, kas sastopams uz mūsu planētas. Vienkāršāk sakot, vienu izdzertu litru ar mate uzturvērtību ziņā var salīdzināt ar vienu kārtīgu, daudzveidīga ēdiena notiesāšanu. Ne velti indiāņi ar mate palīdzību pārcieta ilgās lietus sezonas, kuru laikā sev pārtiku izaudzēt bija gandrīz neiespējami. Mate mazināja apetīti un sniedza viņiem visas nepieciešamās vielas pareizai organisma fukcionēšanai.

Mate satur A, B, C, E un P vitamīnus, mikroelementus – sēru, magniju, kalciju, kāliju, mangānu, nātriju, dzelzi, varu, hloru un alkaloīdus – kofeīnu, teofilīnu un teobromīnu. Kofeīna iedarbība uz organismu dzerot mate ir daudz maigāka un, atšķirībā no kofeīna kas ir kafijā, neizraisa blakusefektus. Mate dzēriens darbojas kā saudzīgs stimulators, kas pastiprina cilvēka garīgās aktivitātes un palīdz koncentrēt uzmanību, neiespaido asinsspiedienu un neizraisa atkarību.

Kalabasa sagatavošana jeb pieradināšana:

Guarani indiāņi savulaik uzskatīja, ka ķirbis, no kura pagatavo trauku mate dzeršanai, ir ļaunu garu apsēsts, un tāpēc, lai izdzītu šos ļaunos garus, kalabass pirms lietošanas bija tā teikt jāizdziedē. Mums patīk domāt, ka kalabass ir jāpieradina, jo, ja par to kārtīgi rūpējas, tas var kalpot vienam saimniekam daudzus desmitus gadu. Mēs rūpējamies par tiem, ko pieradinām. Vienkāršāk sakot, ķirbis pirms mates dzeršanas ir jāsagatavo sekojoši:

1. pieber kalabasu pilnu ar mate;

2. piesūcini to pilnu ar ūdeni, vaar karstu, var aukstu.

3. atstāj to padomāt uz divām dienām kādā nepārāk saulainā un nepārāk siltā vietā.

4. pēc divām dienām izpurini biezumus laukā un ar tējkaroti pakasi ķirbja iekšpusi. Mērķis ir atbrīvoties no ķirbja biezumiem, kas nedaudz bet ir saglabājušies pie ķirbja sieniņām. Pārāk stipri nekasi, izkasīsi caurumu, ķirbja mīkstumi diezgan viegli, nelielās plēksnītēs nāk nost. Kad kalabasa iekšpuse ar pirkstu taustot liekas nedaudz rupja, būs gana kasīts. Izskalo to, apmet otrādi un noliec žāvēties tā, lai ķirbis turpina elpot un liekais ūdens pilētu no tā ārā.

5. kad izžuvis, ir laiks pagatavot sev kādu gardu mate! Seko instrukcijai zemāk!

Tradicionāla Yerba Mate pagatavošana:

Pēc indiāņu tradīcijām, mate pagatavo kalabasā (calabazza) jeb traukā, kas izgatavots no kaltēta pudeļķirbja, izmantojot metāla vai bambusa salmiņu (bombilla), caur kuru sūc mate. Mate var dzert gan ar siltu (bet ne karstāku par 70°C), gan aukstu ūdeni, var pievienot tai citronu vai apelsīnu šķēlītes, medu, ledu, piparmētras… Visu, kas tik ienāk prātā un kas papildina vai pašķaida mates intensīvo garšu. Uzskaitīsim pa soļiem, kas tad jādara, lai pagatavotu tradicionālu, gardu mates kalabasu:

1. vienā pieradinātā kalabasā ber yerbu 2/3 no ķirbja (jā, tas ir diezgan daudz, bet tikai tādā veidā var panākt gan īsto efektu, gan pareizo garšu)

2. ar plaukstu aizspiež kalabasa galu ciet un, apmetot otrādi, pāris reizes sapurina. Uz plaukstas nosēdīsies liekie putekļi (smalkās mates daļiņas), kā arī mate nostāsies pareizā secībā, ar smalkākajām daļiņām kalabasa virspusē un rupjākajām kalabasa apakšā, tas darbosies kā dabīgs filtrs un rūpēsies, lai bombilja dzerot neaizsērē.

3. lēnām griež kalabasu atpakaļ, tajā izveidojot mates kalnu jeb nostādot to 45° leņķī, uzmanīgi noliek uz galda.

4. mates kalna pakājē jeb dziļākajā stūrī ielej nedaudz vēsa ūdens, ļauj tam ievilkties pāris minūtes, tur mate sacementēsies un izveidosies pareizā vide bombiljai.

5. bombilju ievieto ar īkšķi aizspiežot tās galu ciet, ieriktē mates kalna pakājē vai tieši otrādi, ierokas ar salmiņu kalna apakšējā daļā, cenšoties saglabāt kalna 45° leņķi.

6. kad bombilja stabili stāv savā vietā, to kustināt dzeršanas laikā vairs nav nepieciešams. Kalabasā ir izveidota harmoniska vide, to izjaukt ar bombiljas kustināšanu nav nepieciešams.

7. lej ūdeni lēnām gar bombilju, cenšoties nesamitrināt visu mates kalnu. Tādā veidā mate atdos savu garšu pakāpeniski, nebūs tik stipra, tai varēs izliet cauri vairāk ūdens. Aplej un sūc ārā, neļauj tai pārāk ilgi ievilkties, lai garša nekļūst pārāk intensīva. Tas, protams, katra gaumes jautājums, ja garšo stipra jo stipra, tad ļaujies… Aplej un sūc, aplej un sūc priecīgs! Un tā līdz beidzas garša! Ja liekas, ka izdzerts pietiekami, bet garša vēl nav beigusies, atstāj to uz nākamo dienu, bet ilgāk par divām, trim dienām kalabasā mati atstāt nevajag.

8. pēc dzeršanas izkrati biezumus laukā, vislabāk zem kāda rožu krūma, izskalo ķirbīti trīs reizes zem tekoša ūdens, nemazgā to ar Fairy vai trauku mašīnā. Apmet otrādi un noliec žāvēties tā, lai ķirbis turpina elpot un liekais ūdens pilētu no tā ārā. Neliec to uz radiatora, pārāk strauja izžūšana var likt kalabasam saplaisāt. Bombilju ar filtra pusi arī liek zem tekoša ūdens un paskalo.

Kā lai izvēlās mate?

Ir daudz dažādu mates ražotāju un mates variāciju, katrs ar kādu sev raksturīgu iezīmi, kas atspoguļojas, galvenokārt, yerbas garšā un iedarbībā. Tomēr ir variāciju kopums, kuru gandrīz katrs mates ražotājs izmanto savos produktos. Tāpēc neliels ieskats no terminoliģijas puses… Tas arī ļaus Tev vieglāk izvēlēties sev tīkamu mate.

Yerba Mate Tradicional: tradicionālā mate ir akmensozola zaru un lapu maisījums. Procentuāli zaru un lapu attiecība var variēt. Šī mate tiek vecināta 1 gadu. Šis mate veids ir garšas un iedarbības vidusceļš.

Yerba Mate Selection Especial: līdzīgs maisījums kā Tradicional matei, bet šī mate tiek vecināta 2 gadus, tai piemīt stiprāka, dūmakaināka garša un stiprāka iedarbība, kā arī ilgstošāka garšas noturība.

Yerba Mate Suave: šim mates maisījumam sastāvā ir vairāk zaru, kas padara dzērniena garšu un arī iedarbību daudz maigāku. Tā teikt iesācēju mate.

Yerba Mate Despalada: šīs mates sastāvā zaru nav nemaz vai ir ļoti nedaudz, pārsvarā ir diezgan smalka maluma lapas. Dzēriens ir ar spēcīgu garšu un iedarbību, ilgstošu garšas noturību. Piemērota tiem, kam nepieciešama liela enerģijas deva un kas nebaidās no mates spēcīgās garšas.

Yerba Mate Terrere: Īpaši atlasītas lapas un to daļas ar diezgan rupju malumu, piemērotas pagatavošanai ar aukstu ūdeni, kas karstajā laikā ir ļoti populārs mate dzeršanas veids.

Yerba Mate Cocido: Šī mate ir sastopama tējas maisiņu veidā, vai kā ļoti stipri grauzdēta beramā mate, ko visbiežāk lieto espresso pagatavošanā. Ir arī šķīstošais mates pulveris, ko bieži vien izmanto kokteiļos un arī konditorejas izstrādājumos. Šāda veida mate ir vieglāk pagatavojama, jo to reti kad pagatavo tradicionālajā ķirbītī jeb kalabasā, bet pārsvarā vienkārši ieberot krūzē vai spiedkannā. Iedarbība atkarīga no tā, kādā veidā mate tiek pagatavota, kā arī cik daudz mates tiek izmantots un izdzerts.